Trešnje i višnje – sličnosti, razlike i korisna svojstva

Trešnje i višnje – sličnosti, razlike i korisna svojstva

Na prvi pogled razlike skoro da i nema. Međutim, na prvi zagriz razlika je jasna. Ove bliske rođake ne samo da lepo izgledaju, imaju dobar ukus i mogu da se koriste na razne načine, već su i neverovatno zdrave.

Zar nije prava stvar kada je ukusna hrana ujedno i neverovatno zdrava? To je slučaj sa trešnjama i višnjama. Ovo sočno voće prosto zove da posegnete za njim. Imajući u vidu koliko je zdravo, možete slobodno da uradite upravo to.

Kada se uzme u obzir mnoštvo blagodeti za zdravlje, prosto je neverovatno koliko je ovo super voće zapostavljeno.

Šta god da vas muči – bolovi u zglobovima, nesanica, salo na stomaku, giht, bolovi u mišićima – slobodno dograbite punu činiju trešanja ili višanja.

U nastavku članka ćete saznati i zašto.

Poreklo – sličnosti i razlike

I trešnje i višnje su poreklom iz Male Azije, a u Evropu su stigle posredstvom Grka. Otada su široko rasprostranjene širom sveta.

Trešnje i višnje su zaista bliske rođake – pripadaju rodu Prunus, podrodu Cereasus, porodici Rosaceae, ali različitim vrstama. Trešnje pripadaju vrsti Prunus avium, a višnje vrsti Prunus cerasus. Prevedeno na jasniji jezik, one su nešto kao sestre od tetke.

Međutim, to nije jedina razlika. Osim što su trešnje slatke, a višnje kisele, prve se glavnom jedu kao sveže voće, dok se višnje pretežno gaje radi prerade.

Dok trešnje obično završavaju na trpezi u neprerađenom obliku, višnje se koriste za izradu džemova, sokova, zamrzavanje, kao nadev za pite i kolače, sušenje itd.

Nutritivni sastav im je takođe sličan, mada je prednost na strani višanja.

Trešnje i višnje – nutritivni profil

Nutritivne činjenice na 100g ploda bez koštica*

Kalorije/nutrijenti Trešnje Višnje
Kalorije 63 50
Ugljeni hidrati 16,0g 12,18g
Prehrambena vlakna 2,1g 1,6g
Šećer 12,8g 8,49g
Masti 0,20g 0,30g
Zasićene masti 0,04g 0,07g
Mononezasićene masti 0,05g 0,08g
Polinezasićene masti 0,05g 0,09g
Omega 3 masne kiseline 0,01g <0,01g
Omega 6 masne kiseline 0,03g 0,05g
Proteini 1,1g 1,00g
Vitamini Trešnje Višnje
Tiamin (B1) 0.03 mg (2.5% DV) 0.03 mg (2.5% DV)
Riboflavin (B2) 0.03 mg (2.3% DV) 0.04 mg (3.1% DV)
Niacin (B3) 0.15 mg (0.9% DV) 0.40 mg (2.5% DV)
Pantotenska kiselina (B5) 0.20 mg (4% DV) 0.14 mg (2.8% DV)
Vitamin B6 0.05 mg (2.9% DV) 0.04 mg (2.4% DV)
Vitamin B12 0.0 mcg 0.0 mcg
Holin 6.10 mg (1.1% DV) 6.10 mg (1.1% DV)
Folat 4.0 mcg 8.0 mcg
Vitamin A 3.17 mcg RAE (0.4% DV) 64.2 mcg RAE (7.1% DV)
Vitamin C 7.0 mg (7.8% DV) 10.0 mg (11.1% DV)
Vitamin D 0.0 mcg 0.0 mcg
Vitamin E 0.06 mg (0.4% DV) 0.07 mg (0.5% DV)
Vitamin K 2.1 mcg (1.8% DV) 2.1 mcg (1.8% DV)
Minerali Trešnje Višnje
Kalcijum 13.0 mg (1% DV) 16.0 mg (1.2% DV)
Bakar 0.06 mg (6.7% DV) 0.10 mg (11.1% DV)
Gvožđe 0.36 mg (2% DV) 0.32 mg (1.8% DV)
Magnezijum 11.0 mg (2.6% DV) 9.0 mg (2.1% DV)
Mangan 0.07 mg (3% DV) 0.11 mg (4.8% DV)
Fosfor 21.0 mg (1.7% DV) 15.0 mg (1.2% DV)
Kalijum 222.0 mg (4.7% DV) 173.0 mg (3.7% DV)
Selen 0.0 mcg 0.0 mcg
Natrijum 0.0 mg 3.0 mg (0.1% DV)
Cink 0.07 mg (0.6% DV) 0.10 mg (0.9% DV)

 *Izvor: Ministarstvo poljoprivrede SAD – Baze podataka sastava hrane (1) i (2)

 Kao što možete da vidite na osnovu nutritivnih vrednosti, trešnje i višnje su prilično slične.

Međutim, trešnje imaju više ugljenih hidrata i više šećera.

Višnje sadrže veće koncentracije karotenoida vitamina A i vitamina C.

Zašto su trešnje i višnje dobre za zdravlje

Pošto smo se upoznali sa osnovnim karakteristikama i nutritivnim činjenicama, pogledajmo kako trešnje i višnje mogu da pomognu našem zdravlju.

Zdrav način da zadovoljite potrebu za slatkim i oslobodite se sala na stomaku

Kada osetite potrebu za nečim slatkim, navalite na trešnje. Za razliku od sladoleda, keksa i kolača, one ne sadrže dodati šećer. Pored toga, trešnje imaju nizak glikemijski indeks (čak i u poređenju sa drugi voćem), pa će prirodni šećer polako da se oslobađa u vaš krvotok.

S druge strane, istraživanja pokazuju da je kod životinja uticaj višanja na kontrolu telesne težine značajan, uključujući i to da smanjuje salo na stomaku (3).

Studija je pokazala da pacovi koji su dobijali prah od celih višanja pomešan sa visokomasnom hranom, nisu dobili previše na težini niti su akumulirali toliko sala, za razliku od pacova koji nisu dobijali višnje.

Pored toga,  u njihovoj krvi je nivo nekih markera upale, povezanih sa bolestima srca i dijabetesom, bio mnogo niži. A uz sve to, nivo holesterola i triglicerida u krvi ovih pacova bio je značajno niži, u poređenju sa grupom koja je bila uskraćena za višnje.

Ukusan način da dođete do više vlakana

Dnevno nam je potrebno od 25 – 30g vlakana, a do te količinine nije uvek lako doći. Ali ako znamo da trešnje sadrže oko 3g po šolji (155g ploda bez koštica), a višnje oko 2,5g vlakana na istu količinu ploda, onda će vam ove voćkice pomoći da se približite cilju i uživate u blagodetima koje to nosi.

Namirnice bogate vlaknima pomaži kod održavanja zdrave telesne težine, poboljšavaju zdravlje creva, snižavaju nivo holesterola i smanjuju rizik od nastanka bolesti srca, a povoljno utiču i na nivo glukoze i insulina.

Trešnje i višnje deluju kao antiupalni lekovi

Imate bolove u mišićima i zglobovima, ne možete da se nosite sa bolom i nelagodom zbog otečenih zglobova, teško se krećete niz stepenice nakon treninga?

Ne brinite! Postoji rešenje.

Istraživanja pokazuju da su trešnje (kao i višnje) bogate antocijanima, grupom polifenola koja ima antiupalno delovanje. Njihovo dejstvo je slično NSAIL (nesteroidnim antiinflamatornim lekovima) medikamentima, kao što su ibuprofen i naproksen. Razlika je u tome, što trešnje i višnje ne proizvode neželjena dejstva (4).

Ako vas muče ovi problemi možete da jedete sveže trešnje ili pijete sok od višanja.

Studija koja je obuhvatila 20 žena sa zapaljenskim osteoartritisom, u starosnoj grupi od 40 – 70 godina, pokazala je da je konzumiranje soka od višanja 2 puta dnevno u trajanju od 3 nedelje, dovela do značajnog smanjenja važnih markera upale.

Najbolje rezultate su pokazale pacijentkinja sa najizraženijim upalnim procesima na početku studije.

Višnje su se pokazale delotvornima i kod ublažavanja bolova nakon napornog treninga. Studije pokazuju da 1 ½ šolja višanja ili 1 šolja soka od višanja značajno ublažava upalu mišića i bolove (5).

Sok od višnje se pokazao delotvornim i u studiji u kojoj su učestvovali maratonci. Imali su mnogo blaže bolove nakon trke, pošto su sedam dana pre maratona pili sok od višnje.

Trešnje i višnje sadrže agense sa antikancerogenim dejstvom

Bolesti poput raka posledica su oksidativnog stresa i upala. Trešnje i višnje su bogate antioksidantima poput antocijana, vitamina C, a sadrže i melatonin. Antocijani ne samo da im daju lepu boju, već imaju i antioksidantna, antiinflamatorna i hemo preventivna svojstva. osim toga, usporavaju rast premalignih ćelija. Vitamin C takođe ima antioksidantno delovanje i ublažava oštećenja ćelija izazivana slobodnim radikalima, dok melatonin reguliše nivo estrogena u umanjuje stepen rizika od raka dojke.

Studija objavljena u Žurnalu ishrane, pokazala je da se kod ispitanika koji su 28 dana jeli 45 trešanja dnevno, nivo nekoliko štetnih markera upale smanjio (6).

Trešnje i višnje smanjuju šansu za pojavu napada gihta

Oko 2% svetske populacije pati od veoma bolnog oblika artritisa – gihta. Giht se povezuje pa povećanim nivoom mokraćne kiseline u krvi, ali ako jedete trešnje ovaj nivo može da se smanji (7). Pacijenti koji su tokom 2 dana dobijali tri porcije trešanja (u kombinaciji sa redovnom terapijom) imali su za 75% manje šanse da dobiju napad gihta, u poređenju sa pacijentima koji nisu dobijali trešnje, kaže se u zaključku istraživanja Univerziteta u Bostonu (8).

Oni koji pate od gihta znaju kroz kakvu bolnu agoniju prolaze tokom napada gihta. To je nešto što ne biste da ponovo iskusite, a višnje mogu da budu rešenje za ovaj problem (9).

I studija objavljena u publikaciji Artritis i reumatizam, otkrila je kombinovanje višanja sa lekom za snižavanje nivoa mokraćne kiseline, alopurinolom, smanjuje napade za 75%. za ovakve rezultate bila je dovoljna količina višanja od samo ½ šolje (10 – 12 višanja), najviše 3 puta dnevno.

Dobre su i za zdravlje srca

Antocijani kojih ima i u trešnjama i u višnjama mogu da budu dobri i za vaše srce i uopšte kardiovaskularno zdravlje. Istraživanja pokazuju da ovi moćni polifenoli imaju ulogu u prevenciji bolesti srca, jer ublažavaju upalu i pospešuju zdravo funkcionisanje arterija.

Studija Američke asocijacije za srce povezuje antocijane sa smanjenim stepenom rizika od infarkta kod mladih i sredovečnih žena (10).

Istraživanje na Univerzitetu Mičigen pokazuje da višnje imaju podjednako dejstvo na kardiovaskularno zdravlje kao i neki lekovi i da mogu da dovedu do poboljšanja kada se uzimaju sa prepisanim lekovima (11).

Antocijani regulišu nivo masti i glukoze i umanjuju faktore rizika koji dovode do povišenog holesterola, hipertenzije i dijabetesa.

Trešnje i višnje utiču na dobar san

I trešnje i višnje sadrže melatonin, hormon koji upravlja vašim unutrašnjim satom i pospešuje zdrav obrazac spavanja. Prema jednoj studiji, ako svakog dana pojedete 25 trešanja, za samo tri dana ćete spavati zdravije i duže (12). Preporuka Nacionalne fondacije za san je da pre odlaska na spavanje pojedete malo trešanja.

Slična preporuka važi i za višnje. U jednoj studiji učesnici su ispijali 30ml soka od višnje 30 minuta nakon buđenja i 30 minuta pre večernjeg obroka. Na taj način su povećali unos egzogenog melatonina za 85mcg/dnevno.

Rezultat je bio duže vreme provedeno u krevetu, duže ukupno vreme spavanja i poboljšana delotvornost sna, sve zahvaljujući suplementaciji višnjama.

Dakle umesto za pilulama za spavanje, posegnite za trešnjama ili sokom od višanja.

Pošto sada znate koliko su trešnje i višnje dobre za zdravlje, ne čekajte! Uživajte u ovim sočnim i zdravim voćkama.

Ne zaboravite: zdravlje pre svega!

Leave a Reply