Pravilno korišćenje progresivnih (multifokalnih) naočara

Pravilno korišćenje progresivnih (multifokalnih) naočara

Nosite naočare? Ne vidite dobro ni na daljinu ni na blizinu? Radite na računaru? Ako ste na sva pitanja odgovorili potvrdno, onda su vam potrebna tri para naočara. A možda i nisu, jer i za vaš problem postoji rešenje – 3 u 1!

Image by Claudio_Scott from Pixabay

Dakle, umesto da nabavite tri para naočara i stalno ih menjate u skladu sa potrebama, dovoljno je da kupite samo jedne, ali sa multifokalnim sočivima (staklima). Ova vrsta naočara je skuplja od običnih, posebno ako su vam potrebna i cilindar sočiva zbog astigmatizma, ali to je isplativa investicija. Međutim, ako su vam potrebna tri para naočara sami izračunajte šta je povoljnije.

Šta su progresivne (mulitifokalne) naočare

Progresivne, ili multifokalne, naočare imaju brojne prednosti u odnosu na tradicionalne bifokalne i trifokalne.

Progresivna sočiva (stakla) eliminišu potrebu za nošenjem više pari naočara, a zadovoljavaju i estetske kriterijume, jer na njima nema uočljivih linija razgraničenja različitih fokalnih udaljenosti.

Nekim ljudima, posebno starijim osobama,  privikavanje na ovu vrstu naočara može da bude malo teže i da traje duže. U prvo vreme je moguć osećaj blage dezorijentisanosti, pa možda budete u iskušenju da posegnete za starim naočarima. To nipošto ne smete da uradite, već je potrebno da nove, progresivne, naočare u prvim nedeljama koristite što je moguće više. Stalno menjanje naočara usporava proces učenja mozga da se fokusira kroz nova sočiva.

Mogući početni problemi

U prvo vreme je moguća i pojava kratkotrajnih nuspojava, kao što su:

 • zamućen vid
 • osećaj da predmeti iskaču ili se pomeraju
 • glavobolja
 • mučnina
 • problemi sa održavanjem ravnoteže

Multifokalne naočare mogu da utiču na procenu udaljenosti ili dubine kada gledate kroz najniži sloj sočiva, pa se zato preporučuje da u periodu privikavanja gledate ispred sebe dok hodate ili se penjete stepeništem, kako ne bi došlo do saplitanje ili pada.

Najvažnije od svega je strpljenje, jer je mozgu potrebno izvesno vreme za privikavanje.

Ukoliko ni nakon nekoliko nedelja ne budete u mogućnosti da jasno vidite pomoću novih naočara, obratite se svom očnom lekaru.

Naučite kako da koristite multifokalne naočare

Za privikavanje na progresivne naočare svakome je potrebno izvesno vreme, ali u tome mogu da vam pomognu i neki korisni saveti.

Jednostavnim podešavanjem položaja glave, progresivne naočare vam omogućavaju da jasno vidite na različitim udaljenostima.

Evo šta bi trebalo da uradite.

 1. Naočare stavite čim se probudite ujutru.
 2. Glavu podignite u uspravan položaj i naočare podesite tako da budu čvrsto pripijene uz glavu i podignute do kraja nosa (iza nosnog grebena). Ne smete da dozvolite da naočare klize po nosu (niti da ih sami pomerate). Ovakvo nošenje naočara omogućava najveće moguće vidno polje kroz svako sočivo.
 3. Ako želite da čitate, ne pomerajte glavu, a pogled usmerite u dno sočiva naočara. Umesto da pomerate oči ili glavu, pomerajte predmet sa koga čitate (knjiga, mobilni telefon, tablet) – idealna udaljenost je oko 40cm – a pogled držite stalno usmeren u dno sočiva.
 4. Ako želite da gledate na daljinu (prilikom vožnje, na primer), nacentrirajte pogled, pomerite glavu na stranu na kojoj se objekat posmatranja nalazi i gledajte kroz najviši sloj sočiva.
 5. Za rad na kompjuteru, monitor postavite tako da se nalazi odmah ispod visine očiju. Da biste dobili ovu visinu, podesite visinu stolice ili stola. Monitori se obično postavljaju na udaljenosti od 50 – 60cm od očiju, što se smatra srednjom vidnom zonom (daljom od one za čitanje i bližom od one za vožnju, na primer). Za rad na kompjuteru važe ista pravila kao i za posmatranje udaljenih objekata, samo što sada monitor gledate kroz srednji sloj sočiva.

Privikavanje na progresivna sočiva obično traje oko nedelju dana, mada je nekim osobama potrebno i više, čak 4 – 6 nedelja (ovo posebno važi za starije osobe koje nikada ranije nisu nosile multifokalne naočare).

One thought on “Pravilno korišćenje progresivnih (multifokalnih) naočara

 1. Koristim ovakve naočare. Maksimalno olakšavaju život. U početku jeste mali problem navikavanja, al kad se naviknete, bez njih se ne može.
  Još se sećam mučenja sa menjanjem naočara!

Leave a Reply