Obična prehlada – najčešće zablude i lekovi za ublažavanje simptoma

Obična prehlada – najčešće zablude i lekovi za ublažavanje simptoma

Skloni smo da posegnemo za raznoraznim lekovima čim se pojave prvi simptomi obične prehlade. Ali koliko znamo o tome šta deluje, a šta ne? Poznato je da protiv obične prehlade leka nema. Međutim, postoje neki dokazani načini za ublažavanje simptoma. Nastavite da čitate i saznaćete šta može da vam pomogne da ublažite simptome obične prehlade.

Image by Anastasia Gepp from Pixabay

Najčešće zablude o običnoj prehladi

  • AntibioticiObičnu prehladu izazivaju virusi. Antibiotici su lekovi namenjeni lečenju bakterijskih infekcija, pa zato u slučaju prehlade neće delovati. Drugim rečima, antibioticima ne deluju na viruse. To je i razlog zašto ih lekari ne prepisuju.
  • Vitamin C Kada osetimo prve simptome prehlade, nekako po automatizmu posežemo za vitaminom C. Međutim, bar što se nauke tiče, postoji veoma malo validnih dokaza da vitamin C ima bilo kakav uticaj na virus prehlade. Neka istraživanja ukazuju na to da redovno uzimanje vitamina C može da smanji vreme trajanja simptome prehlade. Međutim, uzimanje ovog vitamina kada se simptomi već pojave nije od koristi.
  • CinkMada se cink predstavlja kao magični metak kada je prehlada u pitanju, postoji veoma malo naučnih dokaza koji opravdavaju ovakvu reputaciju ovog minerala.
  • „Izbijanje“ prehlade znojenjemNasuprot rasprostranjenom verovanju da se prehlada može „izbiti“ znojenjem, pa osobe sa lakšim simptomima pribegavaju vežbanju, ovo je nešto što ne bi trebalo da radite. Ako imate simptome prehlade, najbolje je da nekoliko dana mirujete i izbegavate vežbanje, posebno naporne treninge.

Šta može da ublaži simptome obične prehlade

  • Hidracija Ako želite da ublažite grlobolju, zapušenost nosa i sprečite dehidraciju, tokom prehlade pijte što više tople vode sa limunom, čaja, supe i drugih toplih napitaka. Komadići leda takođe mogu da vam pomognu da ublažite grebanje u grlu i dehidraciju. Izbegavajte slane i zašećerene napitke i hranu i kafu, jer izazivaju dehidraciju.
  • Lekovi u slobodnoj prodaji Bez recepta možete da nabavite razne dekongestante, antihistaminike i analgetike. U takve lekove spadaju ibuprofen i paracetamol, koji će vam ublažiti simptome obične prehlade. Međutim, pre nego što pribegnete samo lečenju, bilo bi dobro da se posavetujete sa lekarom, pogotovo ako uzimate neke druge lekove. Kada su u pitanju deca mlađa od 6 godina, njima ne smete davati lekove iz slobodne prodaje.
  • Ispiranje grla slanom vodomGrgoljenje slane vode ublažava bolove i otok kod grlobolje. Slani rastvor napravite tako što ćete u šolji tople vode rastvoriti 1 kašičicu soli.
  • Ovlaživanje vazduhaHladan vazduh je manje vlažan od toplog. Kada su nozdrve suve, one su podložnije virusima. Ukoliko već imate prehladu, suv vazduh će loše uticati na bolno grlo. Ovde mogu da vam pomognu ovlaživači vazduha. Ako nemate aparat za ovlaživanje vazduha, pored izvora toplote stavite plitku posudu sa vodom. Isparavanje vode će ovlažiti vazduh u prostoriji.
  • OdmorKada imate prehladu i muče vas simptomi, najbolje je da što više mirujete. Odmor i san pomažu vašem imunom sistemu u odbrani od virusa. Idealno bi bilo da tokom noći spavate od 8 do 10 sati.

 

Ne zaboravite: zdravlje pre svega!

Leave a Reply