Kupine – bobice za dobro zdravlje

Kupine – bobice za dobro zdravlje

Kupina je jagodičasto voće, bliski srodnik maline. Može da se konzumira sveža, zamrznuta i prerađena u sokove džemove i druge voćne proizvode, od kojih je verovatno najpoznatije kupinovo vino. Ovo jagodičasto voće ne samo da je ukusno, već je i neverovatno zdravo.

Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay

Kupina je puzavica iz roda Rubus  i porodice ruža (Rosaceae). To je višegodišnja biljka koja raste u divljini, ali može i da se kultiviše. Kao i njena bliska rođaka malina, kupina oko cvetne lože formira zbirni plod koji se sastoji od više koštunica. Ono po čemu se razlikuje od maline je to što se prilikom berbe plod skida sa stabljikom (torusom).

Najstariji tragovi koji ukazuju na konzumiranje kupina potiču iz Danske, a pronađeni su u mumificiranom telu žene iz jutlandskih močvara, u čijem želucu je bilo tragova kupina.

Nutritivni profil kupina

Kupine spadaju u niskougljenohidratno voće i smatraju se supernamirnicom koja je prepuna svih glavnih nutrijenata. Ovo voće sadrži fitohemikalije, antioksidante i odličan su izvor vlakana, vitamina C i mangana.

Pogledajmo detaljnije šta sve sadrži ovo moćno voće.

Količine na 100g svežeg ploda
  Količina %DV
kalorije 43g 2
kalorije iz ugljenih hidrata 34,2g  
kalorije iz masti 4,1g  
kalorije iz proteina 4,7g  
proteini 1,4g 3
ukupni ugljeni hidrati 10,2g 3
prehrambena vlakna 5,3g 21
šećer 4,9g  
ukupne masti 0,5g 1
polinezasićene masti 0,3g  
ukupne omega 3 masti 94mg  
ukupne omega 6 masti 186mg  
vitamin A 214IJ 4
vitamin C 21mg 35
vitamin E 1,2mg 6
vitamin K 19,8mcg 25
folat 25mcg 6
pantotenska kiselina 0,3mg 3
holin 8,5mg  
betain 0,3mg  
kalcijum 29mg 3
gvožđe 0,6mg 3
magnezijum 20mg 5
fosfor 22mg 2
kalijum 162mg 5
natrijum 1mg  
cink 0,5mg 4
mangan 0,6mg 32
selen 0,4mcg 1
voda 88,1g  
pepeo 0,4g  

 Korisno dejstvo kupina na zdravlje

Antocijani su pigmenti koji voću i povrću daju boju u spektru od žute do tamnoljubičaste boje. Ali to nije sve. Osim što voće i povrće od ove fitohemikalije ima lepu boju, ona ujedno ima i antioksidantna svojstva. Antocijani spadaju u flavonoide, koji su poznati po tome da štite od različitih bolesti. Za ove fitohemikalije se veruje da sprečavaju brojne metaboličke bolesti, kao i one povezane sa starenjem.

  1. Kupine za jake kosti

Vitamin K deluje kao koagulacijski, antikalcifikacioni molekul koji učestvuje u formiranju kostiju (1). Ovaj vitamin je odgovoran za razvoj jakih kostiju, zgrušavanje krvi nakon povreda i sprečavanje stvaranja depozita kalcijuma u organizmu.

Ukoliko nemate dovoljno vitamina K u organizmu, onda može da dođe do razređivanja krvi i lomova kostiju, što dalje može da dovede i do osteoporoze i pojave podliva.

Ali tu na scenu stupaju kupine koje u 100g sadrže 25% dnevno preporučene količine vitamina K.

  1. Kupine za zdravlje organa za varenje

Opšte je poznato da ishrana bogata prehrambenim vlaknima doprinosi zdravom sistemu za varenje. Pored toga, vlakna pospešuju razvoj dobrih crevnih bakterija, snižavaju nivo holesterola, usporavaju brzinu apsorpcije šećera u krvotoku i duže drže sitost.

Takođe, vlakna smanjuju vreme tranzita hrane kroz sistem za varenje i uklanjaju štetne bakterije koje mogu da izazovu oboljenja (2).

Kupine u 100g sadrže 5,3g vlakana, odnosno 21% dnevno preporučene količine.

  1. Kupine za zdravlje mozga

Prema nekim preliminarnim istraživanjima, antocijani mogu da uspore razvoj Alchajmerove bolesti (3). Mada ova istraživanja još nemaju čvrste dokaze, pokazalo se da antocijani mogu da eliminišu toksično delovanje naslaga beta amiloida u mozgu. Ova jedinjenja ometaju moždane signale i dovode do oštećenja ćelija mozga, što je i jedan od uzroka Alchajmerove bolesti.

Ispitivanja su vršena na miševima i pokazala obećavajuće rezultate.

  1. Kupine u borbi protiv infekcija desni

Ispitivanja ekstrakta kupina pokazuju da on ima antibakterijska i antiinflamatorna svojstva. Fenolna jedinjenja u ekstraktu kupina posebno su korisna za prevenciju i lečenje periodontalnih infekcija, odnosno infekcija desni izazvanih bakterijama (4).

  1. Kupine poboljšavaju vid

Kupine su bogate vitaminom A i karotenoidima, kao što je beta karoten, pa se za njih veruje da poboljšavaju vid, kao i opšte zdravlje očiju (5). Karotenoidi štite fotoreceptore u žutoj mrlji, delu mrežnjače gde se vid izoštrava. Antioksidantne materije u kupinama imaju i antiinflamatorno dejstvo i ublažavaju naprezanje mrežnjače kada je izložena plavoj svetlosti ili sunčevoj svetlosti.

  1. Kupine snižavaju nivo holesterola

Antocijani u kupinama mogu da smanje oksidaciju lipoproteina male gustine, odnosno lošeg holesterola (LDL). Ovo smanjenje je značajno i ide čak i do 50%. Ovakvo delovanje antocijana je veoma važno za osobe koje pate od ateroskleroze i bolesti srca.

  1. Kupine štite od nekih vrsta raka

I opet zahvaljujući delovanju antocijana i vitamina C, koji su moćni antioksidanti, studije pokazuju da kupine mogu da pomognu u prevenciji nekih vrsta raka.

Ispitivanja in vitro pokazuju da antocijani inhibiraju rast ćelija raka dojke za 24%, raka želuca za 37%, raka debelog creva za 50%, a raka pluća za 54%.

Ispitivanja nisu bila usmerena na lečenje raka, što znači da konzumiranje kupina ne može da promeni tok bolesti kod već razvijenog kancera, ali zato one mogu da pomognu u njegovoj prevenciji.

100g kupina sadrže 21mg vitamina C, što je 35% dnevno preporučene količini ovog vitamina.

Neželjena dejstva kupina

Nisu poznata neželjena dejstva konzumiranja kupina, kao ni interakcija sa lekovima. Jedino se sobama koje su osetljive na aspirin preporučuje da izbegavaju ovo voće.

Kupine mogu da ostave naslage boje na vašim zubima. Zato se preporučuje da posle konzumiranja kupina operete zube, a ako pijete smuti od kupina koristite slamku.

Ne zaboravite: zdravlje pre svega!

Leave a Reply