Dijeta sa jagodama i trodnevni plan obroka

Dijeta sa jagodama i trodnevni plan obroka

Jagode su izuzetno dobre za zdravlje. Međutim, one mogu da vam pomognu i da smršate.

 

Background photo created by freepik – www.freepik.com

Jagode spadaju u najzdravije vrste voća, jer sadrže brojne korisne sastojke koji povoljno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova, dijabetes, ublažavanje upala ali i na smanjenje telesne težine.

Jagode i mršavljenje

Američka dijetetska asocijacija je otkrila da jagode pospešuju mršavljenje tako što stimulišu metabolizam i obuzdavaju apetit. Pored toga, jagode su niskokalorične – jedna šolja sadrži samo 49 kalorija. Prijatnog su i slatkog ukusa, pa mogu da zamene slatkiše i tako doprinesu mršavljenju.

Kliničke studije pokazuju da jagode mogu da budu od pomoći kod gojaznosti. Ali ako jedete samo jagode nećete smršati. One moraju da budu deo plana za mršavljenje, jer sadrže malo kalorija i dosta vlakana pa održavaju sitost.

Zamena kolača, keksa i drugih slatkiša jagodama, vremenom će doprineti skidanju neželjenih kilograma.

Dijeta sa jagodama

Postoje dve verzije dijete sa jagodama. Jedna je post na jagodama, dok druga predviđa da se zdrava i uravnotežena ishrana nadopunjuje jagodama uz svaki obrok. Zagovornici ove dijete tvrde da možete da smršate 2kg za samo 3 dana posta na jagodama ili 3kg tokom 4 dana dijete sa jagodama uz svaki obrok.

Post na jagodama

Post na jagodama će svakako dovesti do toga da brzo smršate, ali i pored toga što je ovo voće zdravo, nećete unositi sve neophodne hranljive materije koje se nalaze u drugim zdravim namirnicama. Pored toga, jagode imaju visok sadržaj šećera – 100g jagoda sadrže 7g šećera, približno jednu kašičicu.

Post na jagodama je i jako restriktivan, jer predviđa da u toku 3 dana imate samo jedan obrok dnevno i da se on sastoji samo od jagoda. Čak i da za ovaj obrok pojedete 650g jagoda, unećete samo 266 kalorija i manje od 6g proteina.

Ova varijanta teško bi mogla da se ubroji u zdrave dijete za mršavljenje.

Varijanta jagode uz svaki obrok

Kod ove varijante dijete sa jagodama postoje dva plana ishrane, jedan u trajanju od 3 dana i drugi u trajanju od 4 dana.

U oba slučaja dnevni unos kalorija je sveden na oko 1200, a jagode su uvrštene u svaki obrok i užinu.

Jednodnevni jelovnik bi mogao da izgleda ovako:

Doručak – voćna salata od jabuka, banana i jagoda sa jogurtom

Ručak – ćureće grudi, špargla i jagode

Večera – pečeni krompir, švapski sir i salata od jagoda

Užine –  jagode i jogurt ili smuti od jagoda

U nastavku članka ćemo vam prikazati kompletan trodnevni jelovnik.

Trodnevna dijeta sa jagodama

Zagovornici ove dijete tvrde da je ona dobra za detoksikaciju organizma i da ima pozitivan uticaj na zdravlje. Trodnevna dijeta sa jagodama je nešto restriktivnija od četvorodnevne.

Kao i kod većine sličnih dijeta, prvi dan dijete sa jagodama je najteži, jer vam je dozvoljeno da jedete samo jagode i pijete dosta vode. Prvog dana bi trebalo da pojedete oko 1,7kg jagoda, podeljenih na tri obroka. Preporučuje se da najobimniji obrok bude ručak, a da dve manje porcije ostavite za užine. Moraćete da pijete i dosta tečnosti, pre svega vode, ali dozvoljeni su i blagi čajevi i prirodni voćni sokovi bez šećera.

Već drugog dana u jelovnik dodajete i druge namirnice i pripremate se za treći dan koji je priprema za povratak na normalnu ishranu. Jelovnik za ovaj dan dozvoljava mlečne proizvode za doručak, ručak i večeru, čime ćete povećati unos proteina.

Trećeg, i poslednjeg dana, dijete u jelovnik možete da dodate ugljene hidrate i tako pripremite organizam za povratak na uobičajenu ishranu.

Dijeta sa jagodama – trodnevni plan ishrane

  1. Dan

Doručak: 350g jagoda

Užina: 150g jagoda

Ručak: 500g jagoda

Užina: 250g jagoda

Večera: 450g jagoda

  1. Dan

Doručak: 150g jagoda, mladi sir

Užina: smuti od jagoda

Ručak: 150g jagoda, švapski sir

Užina: smuti od jagoda

Večera: 150g jagoda, maskarpone (ili neki drugi sličan sir)

  1. Dan

Doručak: 150g jagoda, mleko

Užina: jagode, kriška integralnog hleba

Ručak: testenine, jagode, mladi sir

Užina: smuti od jagoda

Večera: jagode, švapski sir

Da li je dijeta sa jagodama korisna?

Za bilo koju varijantu dijete sa jagodama da se opredelite, rezultat će biti smanjenje telesne težine. Ove dijete su restriktivne i u pogledu izbora namirnica i u pogledu broja kalorija. Jagode su zdravo voće i sadrže mnogo vlakana, vitamina C i mangana, što je dobro za zdravlje srca.

Varijanta dijete sa jagodama kod koje su one dodatak svakom obroku može da bude korisna, jer u ostale namirnice spadaju slabi proteini i drugo sveže voće i povrće.

Međutim, kao i sve brze dijete, tako i dijeta sa jagodama može da dovede do brzog smanjenja telesne težina. Ali ne zavaravajte se! Ni ova ni bilo koja druga dijeta koja tako kratko traje neće istopiti salo. Težina koju budete izgubili je vodena težina.

Da li je dijeta sa jagodama štetna?

Najrestriktivnija varijanta dijete sa jagodama ne obezbeđuje dovoljno kalorija.

Žene ne bi smele da unose manje od 1.200, a muškarci manje od 1.800 kalorija dnevno. To je minimum, pod uslovom da se zdravo hranite, za adekvatan unos vitamina, minerala i drugih esencijalnih hranljivih materija.

Dijeta sa jagodama može da dovede i do neželjenih dejstava, kao što su nedostatak energije, dijareja, slabljenje imunog sistema, pa čak i slabost organa, na primer, srca.

Par reči za kraj

Jagode su zdravo i korisno voće. Kada se jedu u sklopu izbalansirane i zdrave ishrane imaće blagotvorno dejstvo na vaše zdravlje.

Dijeta sa jagodama je samo još jedna u niz brzih dijeta. Može vam pomoći da se malo stešete pred neku proslavu i da obučete omiljenu haljinu.

Na duže staze ova dijeta nije održiva, a nije ni zdrava!

Najbolji način da smršate i održavate željenu težinu je da se hranite zdravo i budete fizički aktivni.

Leave a Reply