Breskve za bolje zdravlje

Breskve za bolje zdravlje

Breskve su sočno, mirisno i ukusno voće. Osim što su sjajno letnje osveženje, one su pune i korisnih supstanci dobrih za naše zdravlje.

Image by _Alicja_ from Pixabay

Breskva, kao i trešnja, višnja, kajsija i šljiva pripada porodici ruža (Rosaceae). Spada u koštuničavo voće koje karakteriše mesnata i sočna pulpa i velika koštica u sredini ploda.

Breskva je poznata i pod nazivom praska i šeftelija, a njeno botaničko ime Prunus persica upućuje da je poreklom iz Persije, što nije tačno – breskva je poreklom iz Kine. U starim spisima koji datiraju iz 10. veka p. n. e. pominje se kao omiljeno voće kineskog cara. U Evropu ju je doneo Aleksandar Makedonski nakon osvajanja Persije.

Breskva se koristi kao voće u sirovom stanju, ali kako je pogodna za preradu, od nje se prave kompoti, džemovi, sokovi, a može i da se suši.

Nutritivni profil breskve

Breskve su odličan i zdrav dodatak svakodnevnoj ishrani. Ovo voće sadrži malo kalorija – na 100g samo 39 kalorija. Zato se smatraju idealnim voćem za mršavljenje.

Plod breskve sačinjen je od oko 90% tečnosti, oko 10% ugljenih hidrata, a odličan je izvor beta karotena, vitamina C, vitamina A, kalijuma, fosfora, kalcijuma i magnezijuma.

Pogledajmo detaljnije kako izgleda nutritivni profil breskve.

Nutritivne vrednosti na 100g svežeg ploda breskve
Vrednost Dnevno preporučeni unos%
kalorije 39 2%
ugljeni hidrati 9.54 g 7%
proteini 0.91 g 1.5%
ukupne masti 0.25 g 1%
holesterol 0 mg 0%
prehrambena vlakna 1.5 g 4%
folat 4 µg 1%
niacin 0.806 mg 5%
pantotenska kiselina 0.153 mg 3%
piridoksin 0.025 mg 2%
riboflavin 0.031 mg 2.5%
tiamin 0.024 mg 2%
vitamin A 326 IU 11%
vitamin C 6.6 mg 11%
vitamin E 0.73 mg 5%
vitamin K 2.6 µg 2%
natrijum 0 mg 0%
kalijum 190 mg 4%
kalcijum 6 mg 0.6%
bakar 0.068 mg 7.5%
gvožđe 0.25 mg 3%
magnezijum 9 mg 2%
mangan 0.61 mg 3%
fosfor 11 mg 2%
cink 0.17 mg 1.5%
beta karoten 162 µg
kriptoksantin 67 µg
lutein-zeaksantin 91 µg

*Izvor: Ministarstvo poljoprivrede SAD – Baze podataka sastava hrane

Lekovita svojstva breskve

Breskva je smatrana simbolom dugog života, pa čak i besmrtnosti, a njena lekovita svojstva poznata su od davnina. Kao lek se koriste plod, list i cvet.

Šta to breskvu čini lekovitom?

Breskve su bogate vitaminom C i moćnim fitohemikalijama sa antikancerogenim i antiupalnim delovanjem. Odnos elektrolita kalijuma i natrijuma u breskvi je 7 : 1, što je čini pravim izborom voća za osobe koje pate od otoka.  Sim toga, breskva sadrži i vlakna, vitamin A, magnezijum i brojne druge mikro i makronutrijente.

Ovo sočno voće smiruje živce, poboljšava rad organa za varenje, čisti organizam i smiruje aritmiju.

Ali to je tek deo korisnih svojstva ovog voća. Nastavite da čitate i saznaćete kakva sve blagotvorna dejstva na zdravlje imaju breskve.

Breskve i zdravlje srca

Zbog toga što imaju visok sadržaj kalijuma, breskve spadaju u namirnice zdrave za srce. Ispitivanja pokazuju da do poboljšanja zdravlja srca dolazi kada je unos natrijuma smanjen, a unos kalijuma povećan (1). Rekli smo već da je odnos kalijuma i natrijuma u breskvama 7 : 1. Kalijum ublažava dejstvo natrijuma i pritisak u krvnim sudovima. Na taj način se snižava krvni pritisak koji je jedan od glavnih faktora rizika za nastanak bolesti srca.

Breskve i dijabetes

Osobama koje boluju od dijabetesa računanje unosa ugljenih hidrata i kontrola šećera u krvi predstavljaju celodnevni posao. Međutim, jedna breskva srednje veličine sadrži oko 14g ugljenih hidrata, pa možete da je pojedete bez brige da će doći do skoka šećera u krvi. Pored male količine ugljenih hidrata, breskve sadrže i prehrambena vlakna presudna za kontrolu nivoa šećera u krvi i osećaj sitosti.

Breskve i zdravlje očiju

Pošto breskve sadrže pristojnu količinu vitamina A, one su odlične za održavanje zdravlja očiju. Vitamin A je od presudne važnosti za zdravlje očiju zato što sprečava slabljenje vida i štiti sluzokožu oka (2).

Breskve i prevencija raka

Breskve su sjajan izvor vitamina C koji deluje kao antioksidant. Osim što poboljšava zdravlje kože, ovaj antioksidant uništava i slobodne radikale koji izazivaju rak. Najveću količinu vitamina C sadrže sveže ubrane breskve (3).

Osim vitamina C, breskve sadrže i fitohemikalije koje imaju antikancerogeno delovanje. Ove biljne supstance ublažavaju upalu i sprečavaju oštećenja DNK, a ujedno ublažavaju i oksidativni stres.

Breskve i varenje

Breskve su odličan izvor dijetalnih vlakana – kako rastvorljivih, tako i nerastvorljivih – koja pomažu hrani da se kreće kroz creva i usporavaju proces varenja. Takođe, vlakna pomažu da se creva redovno prazne, pa se tako toksini i otpadne materije ne zadržavaju u organizmu.

Breskve i ublažavanje stresa

Breskve sadrže magnezijum, a on poboljšava zdravlje nervnog sistema i popravlja kvalitet sna. Osim toga, breskve deluju umirujuće i imaju svojstvo da ublažavaju anksioznost.

Breskve i mršavljenje

Breskve nisu čarobno sredstvo za mršavljenje, ali mogu da vam pomognu da skinete višak kilograma. One mogu da budu odlična i ukusna niskokalorična užina. Možete i da ih dodate u ovsenu kašu za doručak ili u jogurt i time doručak učinite još ukusnijim. Osim toga, 100g breskve sadrži 1,5g vlakana, a ona su zaslužna za duži osećaj sitosti.

Breskve za detoksikaciju

Kao i većina drugih vrsta voća, breskve imaju diuretičko dejstvo, pa ispiraju toksine iz bubrega i bešike. Antioksidanti u breskvama mogu da vam pomognu i da očistite jetru.

Pošto sada znate koliko su breskve dobre za zdravlje, nema razloga da one ne postanu deo vaše uobičajene ishrane.

Ne zaboravite: zdravlje pre svega!

Leave a Reply